O omega-3 kiselinama

Što su Omega-3 kiseline?

Mnogi od vas su sigurno čuli za Omega-3 kiseline. No istovremeno mnogi od vas ne znaju što su točno omega-3 kiseline i što je to u njima dobro. Zapravo, omega-3 masne kiseline bitne su za zdravlje jer ih naše tijelo samo ne može proizvesti.

Omega-3 masnih kiselina ima u ribi poput lososa, sleđa, skuše i sardina.

Dosad su izrađene brojne studije o omega-3 kiselinama i njihovom povoljnom utjecaju na ljudsko zdravlje. Neki kažu da ima više od 10.000 studija, a neki cijenjeni istraživači u npr. Njemačkoj, govore da je moguće da ima čak i 17.000 studija o tome. Jedno je sigurno – postoje tisuće studija o važnosti i blagotvornom utjecaju omega-3 kiselina.

„Kad je riječ o masnoćama, jedna vrsta koju ne želite smanjiti su omega-3 masne kiseline. Dvije ključne – EPA i DHA – prvenstveno su prisutne u masnoj ribi hladnih voda npr. lososu, skuši, sleđu, tuni i sardinama.“

kapsulki OMF

Što je to u omega-3 kiselinama i što je u njima tako zdravo za nas?

Postoje dva glavna tipa omega-3 masnih kiselina – EPA (eikozapentaenoična kiselina) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina).

EPA služi našem organizmu kao početni materijal za izgradnju takozvanih eikozanoida. Eikozanoidi su male molekule koje prenose važne poruke u našim stanicama, a za njihovo otkriće je 1982. dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju. Nadalje, omega-3 masne kiseline EPA i DHA su osnovni sastojci staničnih membrana i reguliraju funkciju kože, moždanih stanica i očne mrežnice.

Tijelo EU, EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je potvrdila da omega-3 masne kiseline – a osobito EPA i DHA – imaju povoljan učinak na naše zdravlje ako se uzimaju u preporučenoj količini.

  • Dnevni unos 250 mg EPA i DHA doprinosi normalnoj srčanoj funkciji.
  • Dnevni unos 250 mg DHA doprinosi održavanju normalne moždane funkcije.
  • Dnevni unos od 250 mg DHA doprinosi održavanju normalnog vida.

Kako mogu biti siguran/na da dobivam dovoljno omega-3 masnih kiselina EPA i DHA?

Kako bismo osigurali da dobivamo dovoljno EPA i DHA, potrebno je da naša prehrana bude pravilna i raznolika. I EPA i DHA su prisutne u masnoj ribi. Stoga je bitno da masna riba bude uključena u našu prehranu kako bismo osigurali da naša tijela dobivaju potrebne količine EPA i DHA.

Ali koliko ribe trebamo jesti kako bismo dobili dovoljno EPA i DHA?

U Norveškoj, preporuka je da se jede najmanje 200 grama masne ribe dva do tri puta tjedno prema norveškoj Upravi za zdravstvo, tijelu koje spada pod norveško Ministarstvo zdravstva.

U Švedskoj, Nacionalna agencija za hranu također preporučuje konzumaciju ribe dva do tri puta tjedno.

U Njemačkoj, radna skupina Arbeitskreis Omega-3 e.V. preporuča dnevni unos više od 0,3 grama važnih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Bilo bi bolje kad bi se to postignulo konzumacijom dva obroka ribe tjedno ili oko 30 g ribe dnevno.

No danas mnogi od nas ne mogu osigurati konzumaciju tolike količine ribe tako redovito. Stoga može biti dobra ideja da se nadomjesti s omega-3 u obliku kapsula.

Jeste li znali?

Jeste li znali da je 1982. Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju dodijeljena za istraživanje koje opisuje postojanje temeljnih signalnih molekula, eikozanoida, koji potječu od omega-3 masnih kiselina.

omega3_diagram_8

Pozivamo vas da sudjelujete u našem nagradnom natječaju!

Za kupnju u Konzumu možete osvojiti poklon karticu vrijednu 40 EUR!

NEMOJTE ČEKATI I POSJETITE NAŠU STRANICU!